Co warto posmakować podczas wakacji na Zakynthos?
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/saganaki-feta-me-fyllo.jpg)
Kontynuując naszą opowieść o tym co warto spróbować na Zakynthos dziś odpowiadamy co warto zjeść, aby rozpieścić kubki smakowe, poszerzyć kulinarne horyzonty i jak najwięcej dowiedzieć się o kuchni greckiej/ zakintykskiej.
Wpis stworzyliśmy przy współpracy z blogiem Grecja od kuchni , gdzie znajdziecie przepisy na polecane dania. To nasi niezawodni eksperci w sprawach podniebień i nie tylko😊
Na naszej liście must taste obowiązkowo:
Musaka – zapiekanka powstała z smażonych w głębokim oleju ziemniaków i bakłażanów, mięsa mielonego przygotowanego w czerwonym sosie, pod warstwą puszystego i kremowego beszamelu. Ta potrawa nie należy do dietetycznych ale jest badzo popularnym daniem greckim. Podczas pobytu w Grecji chociaż raz trzeba spróbować musaki. Powinna być miękka, beszamel powinien się rozpływać. Jeśli „stoi” w formie kostki na talerzu znaczy, że została upieczona jakiś czas temu 😉 Zdążyła się po prostu stęrzeć podczas wystygnięcia i prawdopodobnie została podgrzana w .. mikrofalówce.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/1-2-1024x575.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/2.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/3-2.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/4.jpg)
Stifado – gulasz z wołowiny w czewonym sosie z dodatkiem cebulki szalotki, pasty pomidorowej, oliwy i przypraw. Uwaga może zawierać cynamon. To bardzo popularne danie na Zakynthos. Do wyboru z makaronem lub ryżem. Przypomina polski gulasz, lecz jest o wiele bardziej słodki.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/5-1024x569.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/6-1024x764.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/7-1024x681.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/8.jpg)
Kuneli – królik zapiekany w brytfance, w sosie własnym z dodatkiem oliwy, cytryny i rozmarynu. Ma bardzo delikatne i dietetyczne mięso, ale trzeba mieć do niego dużo cierpliwości. Małe kawałki mięsa i dużo małych kosteczek wymagają jedzenia bez użycia sztuśców 😉
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/181767.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/kouneli.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/kuneli-krasato.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/sidagii5.medium.jpg)
Souvlaki – kawałki mięsa z kurczaka lub wieprzowego nadziewane na szaszłyk. Przed wyldowaniem na grillu zamczane w oliwie z cytryną i przyprawami takimi jak : morska sól, pieprz, oregano. Pieką się nad rozgrzanymi węglami aż do uzyskania pięknego złotego koloru i chrupkości. Serwowane z cytryną (należy nią pokropić souvlaki przed zjedzeniem) oraz często tzatzykami. Mogą również wylądować w placku pita, w towarzystwie pomidora, ogórka i cebuli. Wtedy nazywamy to pita- souvlaki.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/1690354.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/souvlaki.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/unnamed-1-2.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/unnamed-3.jpg)
Psomi me domata – chleb z pomidorami, czyli grecka brusketta. Idealny starter i przekąska na gorące letnie dni. Pomidory nigdzie tak nie smakują, jak na wyspie gdzie dojrzewają na prawdziwym greckim słońcu. Można spotkać również bruskettę z pomidorami i oliwkami lub kaparami. Często pojawia się na niej kawałek fety i oczywiście oliwa z oliwek.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/543792.png)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/brousk.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/DSCN1525-1015x1024.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/κύρια-φωτογραφία-συνταγής-psomi-xoriatiko-me-ntomata-pheta-kai-ladorigani.jpg)
Pasticio – zapiekanka z makaronu rurki (spaghetti z dziurką w środku), mielonego miesa w czerwonym sosie z oliwy i pasty pomidorowej, pod warstwą puszystego beszamelu. Palce lizać ! Makarony to pozostałość po weneckiej okupacji jaka miała miejsce na wyspie od XV-XVIII wieku. Sama nazwa brzmi włosko prawda ? Naszym zdaniem to jak najbardziej pozytywna pozostałość po okupantach 😛
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/images-1-1.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/images-9.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/pasticcio.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/pasticcio-3-1024x682.jpg)
Briam – danie wegetariańskie i wegańskie jednocześnie. Zawartość to bakłażany, pomidory, cukinie, cebula, czosnek i ziemniaki. Wszystko laduje w piecu w towarzystwie wody i oliwy oraz soli i pieprzu. Po odparowaniu wody i upieczeniu otrzymujemy świeże warzywa z piekarnika w sosie własnym. Idealnie smakuje z pieczonym, greckim, ciemnym chlebem.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/download-1.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/download-2.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/download-3.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/Featured-Image.jpg)
Tsipura – ryba morska, po polsku zwana doradą. Wyjątkowo przyjemna w odbiorze – ma dużo białego, czystego mięsa i mało ości. Jeśli są to duże i wyraźne, można łatwo się ich pozbyć. Pieczona na grillu jest bardzo delikatna i nietłusta. Jej chrupiąca skórka przypomina smażoną flądrę z nad morza, ale wnętrze jest nie do porównania. Zachęcamy do jedzenia ryb na Zakynthos bo w dobrych tawernach można zjeść rybę złowioną tego samego dnia (poranka). To źródło wapnia, witamin i kwasów omega. Mniam !
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/1-1-1.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/DKA_9056--1024x683.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/psaria6.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/tsipoura-in.jpg)
Falasina – owoce morza. Nie są aż tak popularne na Zakynthos jak byśmy się spodziewali, to dlatego że Morze Jońskie jest „przełowione”. W czasach biedy i głodu (przed 1953 r.) rybacy nie respektowali okresu ochronnego, koniecznego do rozmnażania sie owoców morza i łowili przez okrągły rok. Teraz, żeby wyłowić sieci pełne krewetek trzeba wypłynąć bardzo daleko na otwarte morze. Jest tylko kilka tawern, w których można zjeść świeże owoce morza (m.in. tawerny Thymalos, Nobelos, Orizodes ). Reszta serwuje mrożone.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/10551065_307015516143901_3769818030742506763_n.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/13872954_1132857066782844_1325171380313976979_n.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/33889986_1799307733471104_618507185051140096_n.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/53909760_2217503218318218_4471515495819902976_n.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/21740181_1535669356501611_7140796704253015843_n.jpg)
Saganaki – przekąska, starter, plaster żółtego sera smażonego na patelni. Idealny zaraz po usmażeniu gdy zachowuje swoją lejącą się konsystencję. Warto pokropić cytryną niczym prawdziwy Grek. Zamawiamy jeden na cały stół i kroimy na taką ilość kawałków jak liczba gości.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/86aa8f71ae1d4379d280187970b58d2e.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/download-3-1.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/Fried-Feta-Cheese-Saganaki-1024x697.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/Saganaki-recipe.jpg)
Feta me meli – feta w miodzie, czyli plaster sera fety w cinkim cieście filo, troche przypominającym francuskie, pieczona, po czym polewana miodem i posypywana sezamem. Zamawiamy jeden na cały stół i kroimy na taką ilość kawałków jak liczba gości.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/Feta-tiganiti-se-fyllo_20141101_0313.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/Saganaki-Feta-Cheese-in-Phyllo-and-Honey-520x578.jpeg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/saganaki-feta-me-fyllo-1024x1024.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/Φέτα-Σαγανάκι-640x580.jpg)
Chorta – dzikie zioła i rośliny zielne. Są trzy sposoby przygotowywania : na surowo, gotowane, smażone w sosie. Forma zależy od gatunku roślin. Te które nadają się na gotowane nie nadają się na smażone itd. Warto spróbować w szczególności, że jest to bomba witamin i żelaza. w chorcie można spotkać np. szczaw, dziki szpinak, mniszek lekarski.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/103.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/horta-vrasta-boiled-leafy-greens-1706415_hero-01-3a840794f17a40f3a105bcf4c6bf440c.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/images-2-1.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/unnamed-2-1.jpg)
Tzatzyki – sos, który wszyscy kojarzą z Grecją ale prawie wszyscy profanują je podczas przygotowywania. Nie używamy żadnych gotowych przypraw!!! Wystarczy połączyć jogurt grecki, tarty ogórek, tarty czosnek, oliwę, ocet winny, sól, pieprz – to wszystystko czego potrzeba, żeby zrobić prawdziwe tzatzyki ! Idealne do pieczonych mięs.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/Easy-Tzatziki-Recipe-2-1200-1024x683.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/GettyImages-893976884-104612c7af054fe8a29d464b8a355c3b.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/How-to-Make-Tzatziki-closeup-500x500.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/tzatziki-sauce-stock-today-tease-170418_ec02bd1e52c7472efd567784b334f6cb-1024x576.jpg)
Choriatiki – sałatka Grecka a tak naprawdę wiejska, bo chorio to po grecku wieś. Znajduje się w niej wszystko co latem możemy zerwać prosto z ogródka. Pomidor, ogórek, oliwki, cebula, oliwa, ocet, feta, oregano, pieprz, sól. Zamawiamy jedną na cały stół i jemy razem – rodzinnie.
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/authentic-Greek-salad-horiatiki-a-560x500.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/Best-Greek-Salad-Recipe.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/horiatiki-salata-greek-salad.jpg)
![](https://projectholidays.pl/wp-content/uploads/2020/02/Horiatiki-Traditional-Greek-Salad-6691-450.jpg)
Nazwy dań są zapisane fonetycznie.
Dla ułatwienia możesz pobrać tutaj listę dań wartych spróbowania, wydrukować i zabrać ze sobą na wakacje na Zakynthos