LOKALNE PRZYSMAKI

Produkty lokalne przez cały sezon, codziennie degustują turysci na wycieczkach, zawsze oceniając, ze to najlepsze jakie kiedykolwiek jedli.
To dzięki temu, że starannie wybieramy dla Was miejsca gdzie możecie kupić prawdziwą oliwę z Zakynthos, lokalne, piwo czy wino robione tradycyjnym sposobem.

Dla ułatwienia podzieliliśmy polecane produkty lokalne na producentów i marki

TRADYCYJNE PRODUKTY LEKKAS FARM

Ich filozofią jest być blisko z naturą, wsłuchiwać się w jej potrzeby i starannie je realizować, ponieważ tylko tak można uzyskać od niej najlepszy dar- kawałek jej samej. Od wielu pokoleń, kontynuując rodzinną tradycję produkuję najlepszą oliwę Extra Virgin, własne wino, przyprawy, miody. Promują zakintyjską kulturę przedstawiając ją taką, jaką naprawdę jest. Z ogromną uczciwością i szacunkiem wobec swoich klientów pomagają odkrywać nowe smaki. Poznaj wyjątkową jakość i rozkosz zdrowego jedzenia. Możesz już teraz mieć Lekkas Farm Mikro Horio w swoim domu.

FARMA THERIANOS FAMILY

O rodzinie Therianos dowiedziałam się dosyć późno bo dopiero w drugim roku mojego pobytu na Zakynthos, ale od pierwszego spojrzenia wiedziałam, że mam doczynienia z ludźmi stąd. Przede wszystkim farma to ich dom rodzinny. Możecie tam zobaczyć jak żyje się na zakintyjskiej wsi, jak hoduje się zwierzęta, winorośl i oliwki. Zwierzątka gospodarskie typu osiołki i kózki sa ulubioną atrakcją dzieci. Dla dorosłych degustacja ich własnej roboty wina i oliwy o niezwykłych właściwościach medycznych.

PIWO LEVANTE BEER

Jest to jedyne lokalne piwo z Zakynthos, robione wg. tradycyjnych przepisów. Piwo jest niepasteryzowane i zaskakuje swoim smakiem. Możecie odwiedzić browar Levante tuż przy plaży siarkowej Xigia.
(STRONA W PRZYGOTOWANIU)

CUKIERNIO – LODZIARNIA NARKISSOS

Cukiernio- lodziarnia z wieloletnią tradycją. Mają pyszne lody ! Nasze ulubione – jogurt grecki z miodem i sorbet z mango 😛 😛
Poza tym będziecie mogli podziwiać grecką sztukę robienia słodyczy, a naprawdę mają do tego talent. Ich „pasta” czyli małe torciki to dosłownie dzieła sztuki. Znajdziecie tam również tradycyjne, „włochate” Kataifi i ociekające syropem Rawani, które warto, żebyście spróbowali jeśli to wasz pierwszy raz w Grecji. Naszym ulubionym jest natomiast Baklava z kruszonymi, zielonymi pistacjami i miodem 😛